Miten yhdistää olohuone ja keittiö sisustuksessa?

Nykypäivänä talon pohjarakennukset ovat mitä erikoisempia, ja etenkin pienissä kerrostaloasunnoissa avokeittiö olohuone sisustus on tarpeellista. Vaikka perinteisesti kodin kuva saattaakin olla asunnosta, jossa keittiö on erikseen, tuntuu että jopa lähes useammin näkee avokeittiöitä. 

Moni varmasti pohtiikin, miten avokeittiön tilaan saa sijoitettua sohvan kätevästi. Entä televisio, tulisiko ruokapöydästä tai keittiöstä ylettää näkemään mitä ruudulla tapahtuu? On kuitenkin hyvä muistaa, että sisustustapoja on yhtä paljon kuin ihmisiäkin, joten ei ole oikeaa tai väärää ratkaisua! Tämä artikkeli voi kuitenkin antaa hyvin suuntaa sisustukselle, jos tuntee olevansa hukassa! 

Avokeittiön ja olohuoneen yhdistys käytännössä

Avokeittiötä suunnitellessa tärkeintä on käytännöllisyys. Vaikka mukavaa onkin, että olohuoneessa olevien ystävien ja perheenjäsenten kanssa voi rupatella, avokeittiön sotkut näkee helposti. Etenkin ihmiselle jolle siisteys on tärkeää, voi avokeittiö ja olohuone yhdistelmä olla hankala. Osa ihmisistä sanookin, että avokeittiö on siitä epäkätevä, että keittiön hajut tulevat olohuoneen puolelle. Usein myös avokeittiössä ei ole tilaa yhtä suurelle ruokapöydälle.

Avokeittiö on kuitenkin siitä mukava, että se tuo avaruutta ja saareke auttaa ruoan valmistuksessa. Parhaassa tapauksessa avokeittiön saarekkeesta voi luoda myös baaripöydän, jossa voi esimerkiksi syödä aamupalaa. Juhlia järjestäessä avokeittiö voi toisaalta olla jopa kätevämpi, sillä saat vieraat samaan tilaan helposti, ja osan voi asettaa istumaan sohvalle ja osan pöydän ääreen.

Tärkeintä onkin tehdä molemmista tiloista yhtenäiset, sillä loppuen lopuksi nämähän ovat samaa huonetta. Saat luotua yhteneväisyyttä niin suurilla kuin pienilläkin yksityiskohdilla. Tärkeintä on aloittaa värimaailmasta ja pinnoista. Voit valita esimerkiksi mustavalkoisen sävymaailman, jota voi olla helpointa seurata muussa sisustuksessa. Jos taas mieli tekee esimerkiksi punaista tai vihreää keittiönkaapistoa, voit sitten ottaa nämä värit mukaan myös olohuoneen sisustuksessa. 

On myös hyvä kiinnittää huomiota valaistukseen ja sen laatuun. Keittiössä saatat tarvita hyvin kirkastakin työskentelyvaloa, kun taas olohuoneessa toisinaan riittää vain himmeä tunnelmavalo. Miten tämä sitten tulisi toteuttaa? 

No, keittiöön voisikin olla hyvä suunnitella esimerkiksi himmennettävät valot, joita sitten illallishetkeen voi tarpeen mukaan laittaa himmeämmälle, kun taas kokkaushetkellä voi käyttää valoa tehokkaampana. Yhtenäiseen tilaan voi sopia myös saman tyyliset, ellei jopa samanlaiset kattolamput. Mikäli lisävalaistusta kaipaa, voit hankkia myös tilaan sopivan jalkalampun tai pöytälampun. 

Koska tilaa luultavasti on vähän, mutta usein säilytykselle on tarvetta, kannattaa panostaa hyviin säilytysratkaisuihin. Vaikka läpinäkyvät kaapistot ja hyllyt voivat tuntua hyvältä idealta, ei niitä välttämättä kannata yhdistää avokeittiöön. Jos kaikki tavarat ovat esillä, voi se tuoda sotkuisuuden tunnetta. 

Miten huonekalut tulisi asetella?

Avokeittiössä hankaluutta saattaa aiheuttaa tilan suunnittelu. Usein on mukavaa, että etenkin oleskelutiloissa on tilan tuntua, joten helpon liikkumisen varmistus on tärkeää. Mieti ensin kuinka paljon olohuoneessa tullaan liikkumaan, ja monelle ihmiselle siellä tulisi olla tilaa. Etenkin ruokapöydän asettelu voi olla hankalaa, joten siitä kannattaa lähteä liikkeelle.

On hyvä pitää mielessä, että yhtenäiseen tilaan ei kannata ostaa liikaa pieniä huonekaluja. Vaikka ensiksi ajateltuna voisi sanoa, että kyllä kaksi pientä sohvaa vievät vähemmän tilaa kuin suuri kulmasohva, voi kulmasohva kuitenkin osoittautua käytännöllisemmäksi. Pienet huonekalut ja koriste-esineet voivat tuoda ahtaan tilaan tunnun. 

Avokeittiö olohuone sisustus on kuitenkin suhteellisen helppo toteuttaa, mikäli pitää mielessä faktan, että tämän tulee olla käytännöllisesti sisustettu. Avokeittiö olohuone sisustus sallii kuitenkin luovemmallekin sisustajalle hyvin tilaa pohtia ja hyödyntää erilaisia materiaaleja ja koriste-esineitä.